BLÅ VECKA - BLI BLÅ MED 15% PÅ ALLA BLÅLJUSGLASÖGON - Fri frakt & gratis retur
BLÅ VECKA - BLI BLÅ MED 15% PÅ ALLA BLÅLJUSGLASÖGON - Fri frakt & gratis retur

De fem vanligaste ögonsjukdomarna – och hur du upptäcker dem

Vi på Christopher Cloos värdesätter en god hälsa – särskilt ögonhälsa som våra produkter är framtagna för att främja. Denna text kommer att ge dig en god förståelse kring de fem vanligaste ögonsjukdomarna och fakta om dem som du borde känna till. De flesta har lite eller ingen kunskap när det kommer till ögonsjukdomar och deras fruktansvärda konsekvenser. Av den anledningen har vi valt att samla fakta och våra bästa råd för att ge dig en uppfattning om vad det kan innebära att ha röda ögon, närsynthet, långsynthet, grå starr och glaukom. Då vi på Christopher Cloos är specialiserade på glasögon, och inte är utbildade läkare, rekommenderar vi att du pratar med din läkare om du har några vidare frågor, funderingar eller symtom efter att tagit del av denna text.

 

Röda ögon & konjunktivit (ögoninflammation)

Det finns många faktorer som kan orsaka irriterade och röda ögon. Däribland infektioner, inflammationer, allergier eller brustna blodkärl. I vissa fall kan de brustna blodkärlen bero på antingen ett ökat tryck på ögat eller som en följd av att du har gnuggat ögat för hårt. I andra fall kan det vara svårt att finna en direkt förklaring. Det kan vara ett symptom av någon av de relativt ofarliga ögonsjukdomarna som i regel försvinner efter några dagar. Dock borde irriterade, röda ögon fortfarande tas på allvar eftersom det kan utvecklas till tydligare symtom och sjukdomar, som ögoninflammationen konjunktivit.

Konjunktivit är den vanligast förekommande ögonsjukdomen. Oftast överförs den via bakteriella eller virusinfektioner. Symtom inkluderar klåda och en stingande och/eller en brännande känsla i ögonen. Tillståndet är inte behagligt och du bör söka professionell hjälp om du upplever något av de nämnda symtomen tillsammans med röda ögon. En ögonläkare kan ge dig råd och om kurer som lindrar och botar infektionen samt hjälpa dig att hitta orsaken till den.

 

 

Myopia (närsynthet)

Närsynthet beror på ett "brytningsfel" i synen. Orsaken till myopia är okänd men många tror att tillståndet är ärftligt. Myopia är en av de vanligaste ögonsjukdomarna och innebär en oförmåga att se saker på långt avstånd, vilka upplevs som suddiga. Däremot är föremål nära ögat tydliga. Brytningsfelet uppstår när ögat tar upp ljus på ett skevt sätt som en följd av formen på ögat. Det innebär en oförmåga att fokusera på objekt som är längre bort, samtidigt som förmågan att se objekt på nära håll finns.

Myopia är en genetisk störning och kan antingen utvecklas snabbt eller gradvis. Misstänker du att du är närsynt (utan att ha fått det bekräftat) kan ett syntest ge svar på om du har myopia eller inte. Vi på Christopher Cloos kan hjälpa dig att ta reda på om du är närsynt i vår butik i Köpenhamn, där vi erbjuder gratis syntester. Om du inte bor i Köpenhamnsområdet rekommenderar vi att du besöker din lokala ögonläkare. Oavsett om du har diagnostiserats med ögonsjukdomen av oss eller av din ögonläkare, kommer vår kompletta kollektion av glasögon med styrka både i solglasögon och läsglasögon underlätta problemen som kommer med att vara närsynt.

 

Långsynthet

Långsynthet är, enkelt förklarat, motsatsen till myopia. Som framgår av namnet innebär tillståndet att föremål långt borta är tydliga för dig, till skillnad från föremål på nära håll. Symtomen kan uppstå som en följd av arbetsuppgifter som är krävande för ögat och kräver fokus på föremål nära ögat, som att läsa, skriva och arbete vid en datorskärm. Om du upplever ett eller flera av de ovan nämnda symtomen bör du konsultera en ögonläkare.

 

Grå Starr

Grå starr uppstår när ögats lins blir suddig. Symtom som kan indikera på att du har grå starr kan vara att se saker dubbelt, en upplevt dimmig syn, ljuskänsligt eller svårigheter att se i mörker. Utan rätt behandling kan grå starr leda till blindhet. Av den anledningen är det oerhört viktigt att uppsöka professionell rådgivning i form av konsultation hos en ögonläkare om du upplever ovan nämnda symtom.

 

Glaukom (grön starr)

Den sista på vår lista över de fem vanligaste ögonsjukdomarna är glaukom. Glaukom, även kallad grön starr, är en av de ögonsjukdomar som skadar synnerven. Synnerven är en förutsättning för god syn och därför kräver detta tillstånd behandling av en professionellt utbildad.

Det är möjligt att ha glaukom utan att märka det då det finns många typer utan tydliga varningstecken eller symptom. Ögonsjukdomen utvecklas ofta gradvis vilket gör att de flesta inte upptäcker den förrän en tid in i sjukdomsförloppet. Symtom av glaukom inkluderar röda ögon, huvudvärk, dimmig syn och tunnelseende. För att förhindra att glaukom upptäcks sent är det klokt att regelbundet träffa en ögonläkare för att testa din syn. Om du redan upplever något av dessa symtom rekommenderar vi att du kontaktar en läkare eller ögonläkare.

 

 

Förbygg uppkomsten av ögonsjukdomar

Det finns ett antal sätt att förbättra ögonhälsan och på så sätt förebygga sjukdomar. Många av dessa framgångsmått handlar om att upprätthålla en hälsosam livsstil vilket per automatik också gynnar andra delar av din hälsa. 

En hälsosam livstil inkluderar en hälsosam kost. Försäkra dig om att du får i dig rätt mängd av omega 3, järn, c-vitamin och e-vitamin i din kost. Dessutom är det bra för hälsan att inte röka. Rökning ökar inte bara risken för cancer utan även att utveckla grå starr och skada synnerven.

Sluta röka (om du gör det). Rökning har förknippats med en ökad chans att utveckla grå starr och skada synnerven.

Hur kan vi på Christopher Cloos hjälpa dig med att upprätthålla en god ögonhälsa? Kolla in våra solglasögon. Solglasögon är inte bara snygga accessoarer utan skyddar också ögonen från skadliga UV-strålar som kan försämra synen. Polariserade solglasögon gör dessutom så att du slipper bli bländad av störande reflektioner från solen samtidigt som de ger skydd mot UV-strålning. Alla våra solglasögon är polariserande för att säkerställa ett skydd mot UVA-, UVB- och UVC-strålning. Se vår kollektion här och låt dig inspireras i vårt universum av glasögon.

 

 

Vi hoppas att den här artikeln har lett till att du har fått ökad medvetenhet om ögonsjukdomar och vad du kan göra för att förhindra uppkomsten av dem.

Have you chosen the right location?

Please Choose Your Store

Sweden